English
bio
aktuális
képek
echo
kapcsolat

FRÖCCS!

kiállítás az Aranytíz Kultúrházban (1051 Bp., Arany János u. 10.), Átrium Galéria

2012. oltóber 11-30-ig

"Fröccskönnyű kiállítás súlyos és kevésbé súlyos karakterekkel, akik többnyire az alkohol mámorától idülten kacsintanak ránk a nyárból. Fiatal és öreg legények halászléevés és italozás közben – na meg másnap..."

Megnyitja: Antall István, a Magyar Rádió felelős szerkesztője



MAI MAGYAR SZAKRÁLIS FESTÉSZET A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

kiállítás a Szent István Bazilika Lovagtermében (1051 Bp., Szent István tér 1.) a Magyar Festészet Napja alkalmából

2011.10.18. | kedd | 11.00

 

Kurátor: Somogyi György, művészettörténész
Megnyitja: Snell György protonotárius, kanonok, címzetes apát, a Szent Jobb őre, a Bazilika plébánosa
Közreműködik: Mizsei Zoltán (magyar gregorián ének)

 


TÚLÉLŐK

kiállítás a Dobozban (Bp., Klauzál u. 10.) – a Café Budapest Kortrárs Művészeti Fesztivál rendezésében

2011. október 7-től 16-ig

aktuális

 


SZEMBESÍTÉS

kiállítás a szentendrei Silhouette Art&Café Galériában,

2011. június 18-július 18-ig

Megnyitja: Feledy Balázs művészeti író

 


"S HÁLTAK AZ UCCÁN"

kiállítás a Bárka Színházban

2009. április 24-től május 8-ig

"S HÁLTAK AZ UCCÁN"
JUHÁSZ DÁVID KIÁLLÍTÁSA
Egy festő feljegyzései az alvóvárosból. Képek arcokról, amelyeken nyomot hagyott az élet. Juhász Dávid festményei azokat állítják reflektorfénybe a nagypénteki félhomályban, akikre jobbára igyekszünk ügyet sem vetni. Olyan alakok köszönnek vissza képein, akiknek vonásait nem egykönnyen felejti el az sem, aki csak futó pillantást vetett rájuk valamelyik aluljáró nyomorúságos vackán, egy forgalmas utcasarkon, vagy éppen a sörsátrak hivalkodó fényeitől távol, egy félreeső padon. A fiatal festőt nem csak korunk kitaszítottjai foglalkoztatják. A hajléktalanportrék mellett dinamikus színvilágban jelennek meg Juhász Dávid nagy alakú festményein más, peremre szorult alakok is. A képekben közös fotószerű, statikus beállítás megtorpanásra, szembenézésre kényszeríti a fedél nélküliek fővárosában közönyössé vált szemlélőt. A könnyed ecsetkezelés, az élénk színek kontrasztjaként a személyes drámák ebben a mozdulatlanságban érintenek meg igazán.
Juhász Dávid 1979-ben született, Budapesten. Autodidakta festő, egyetemi tanulmányai mellett Baska József műhelyében tanult. Jelenleg angol-történelem tanárként dolgozik egy budapesti középiskolában. Festményei, legyenek azok portrék vagy tájképek, szinte minden esetben egyfajta drámaiságot tükröznek. Érzékenyen fordul a peremre szorult, nehézsorsú karakterek felé. Művészetében két alapvető vonal különíthető el. Az ösztönös, intuitív szocio-festészet mellett megjelenik egy átgondoltabb, koncepciózusabb, mesterséges világ is, amelyben kissé torzított kettős portrékon keresztül világít rá különös, feszültséggel teli férfi-nő kapcsolatokra. Az elmúlt években expresszív, realista irányt vett festészete, arra azonban kényesen ügyel, hogy a fotórealizmustól távol maradjon. Stilizált, torzított figuráiban a karakterekre helyezi a hangsúlyt, s a rendkívül ösztönös színkezelés is ezt erősíti képein.
A kiállítás ingyenesen, minden nap 14-től 19 óráig, 2009. május 8-ig tekinthető meg.

Megnyitja: Péterfy László szobrászművész

kapcsolat © Juhász Dávid